Narząd smaku – receptory smakowe

Narząd smaku – receptory smakowe

Głównie dzięki naszemu językowi, możemy poznać smak spożywanej potrawy, i nie tylko. Wpływ na to, co czujemy za pomocą receptorów chemicznych mają nasze kubki smakowe. Kubki reagują odpowiednio na różne rodzaje smaków: słodki, gorzki, słony, kwaśny oraz umami (zaakceptowany przez naukowców w 2001 roku, białkowy). Kiedyś uważano, że odczuwamy odpowiednie smaki na konkretnych rejonach języka, była to jednak błędna informacja, ponieważ zmysły smaku, owszem w niektórych rejonach są odczuwane bardziej niż inne, ale tak naprawdę, każdy ze smaków jest odczuwany całym językiem. Wrażliwość poszczególnych części języka na smaki, mogą nasilić jego intensywność, i stanie się on rzeczywiście bardziej odczuwany. Możemy wyróżnić sześć różnych brodawek językowych odpowiadających za mechaniczne przetworzenie pokarmu oraz brodawki odpowiadający za rozpoznanie smaku. Będą to brodawki mechaniczne: stożkowate, soczewkowate i nitkowate oraz brodawki smakowe: okolone, liściaste, i grzybowate. Ciekawą informacją będzie to, ze u niektórych zwierząt język służy, jako narząd węchowy. U człowieka innym zastosowaniem języka oprócz rozpoznawania smaków, jest używanie jego jak każdy się domyśla do mówienia. Bez niego trudno nam by było cokolwiek powiedzieć. Więc dbajmy o niego tak, aby starczył nam na rozpoznawanie odpowiednio smaków, na całe życie.

Smaki kulinarne
Wpływ na smaki kulinarne jak i na wszystko ma moda. Na ubrania, na makijaż, na wnętrza domu, na styl ubierania się, a nawet myślenia, głównie na poglądy polityczne. Niektóre potrawy są po prostu na topie, i wtedy tez sięgamy po nie, odkładając...

restauracja włoska warszawa bigos