Kaszka Właściwości

Kaszka Właściwości

1) Kleiki i kaszki dla dzieci od piątego miesiąca życia przygotowuje się z ryżu lub z kukurydzy. Są one źródłem białka roślinnego, skrobi, błonnika, witamin z grupy B, mikroelementów. W pierwszych trzech kwartałach życia dieta niemowląt nie powinna zawierać glutenu, który może być powodem alergii lub nietolerancji pokarmowej. Niektóre kaszki, kleiki dla niemowląt i małych dzieci wzbogacane są w witaminy B1, B2, żelazo, a niekiedy w wapń i fosfor. Nie zawierają cukru (sacharozy), by dziecko nie przyzwyczajało się do słodkiego smaku. Jest zdrowa, lekkostrawna, a przy tym sycąca. Rano zapewnia maluchowi mnóstwo energii do nauki i zabawy, wieczorem zatem spokojny sen. Zdrowa, lekkostrawna, pożywna. Kasza ma mnóstwo właściwości i zalet. Dlatego warto, by znalazła stałe miejsce w jadłospisie każdego dziecka. Kaszka często jest pierwszym stałym posiłkiem wprowadzanym do diety niemowlęcia. Maluchy zwykle jedzą ją chętnie, gdyż jest łagodna w smaku i ma kremową i delikatną konsystencję. Po raz pierwszy można podać ją dziecku już w piątym miesiącu życia. Warto jednak kupić specjalny model – przez zwykły, gęsty płyn nie przejdzie. W sklepach z łatwością można znaleźć smoczki z nacięciem w kształcie krzyżyka. Są też smoczki trójprzepływowe, z nacięciem w kształcie rowka. Ich konstrukcja pozwala stopniować przepływ pokarmu – od powolnego (do mleka) przez średni do szybkiego (ten wariant nadaje się właśnie do kaszki). Nie należy poszerzać dziurki w zwykłym smoczku do mleka, np. za pomocą nożyczek. Niechcący można wyciąć zbyt duży otwór i dziecko będzie się krztusić.

2) Mleczne kaszki są nie tylko wygodne do przygotowania, ale również znakomite dla niemowlęcia. Są wzbogacone w żelazo, którego małe dziecko bardzo potrzebuje. Producenci zadbali również o to, by w każdej porcji dania znajdowały się odpowiednie dawki witamin i składników odżywczych. Receptura została opracowana we współpracy z pediatrami i dietetykami, a wykorzystano do nich zboże najlepszej jakości. Kaszkę dla niemowląt przygotowujemy dokładnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zgodnie z polskimi przepisami (dostosowanymi w tym zakresie do unijnych), wszystkie produkty spożywcze dla niemowląt i małych dzieci należą do grupy żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Muszą gwarantować wysoką jakość, którą swoimi przepisami reguluje Ministerstwo Zdrowia. Szczególne przeznaczenie żywieniowe oznacza również, że pokryte będą wszystkie potrzeby żywieniowe dzieci karmionych takimi produktami. To zapewni im prawidłowy rozwój i wzrost. Kaszka dla niemowlęcia może być półpłynna lub gęsta jak krem. Tę pierwszą można podawać łyżką lub w butelce przez smoczek. Ten pierwszy sposób jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla zgryzu dziecka. Są jednak maluchy, które nie od razu akceptują łyżeczkę. Dotyczy to zwłaszcza maluchów karmionych butelką. W pierwszych tygodniach rozszerzania diety można podawać im rzadką kaszkę przez smoczek. Gęstą kaszkę najlepiej trzymać w miseczce (z tworzywa nadającego się do kontaktu z żywnością) i podawać dziecku małą, dobrze wyprofilowaną, miękką łyżeczką. Na początku dziecko zaskoczone nową konsystencją i sposobem jedzenia, może wypluwać kaszkę, próbować ssać albo gryźć łyżkę, wypychać ją językiem.

3) Na szczęście wszystkie kasze mają jedną, niepodważalną zaletę: nie tracą cennych właściwości podczas przyrządzania ich w garnku czy piekarniku. Dlatego zamiast wymyślać podstępy i próbować wcisnąć do zaciśniętej buzi kolejną łyżkę kaszy, zdecydowanie lepiej sięgnąć po przepis na danie z kaszą w roli głównej. Takie dania są nie tylko proste w przygotowaniu, ale także nadają się na posiłek dla całej rodziny, nie tylko dla dziecka. Jest lekkostrawna i bardzo sycąca, co powoduje, że dziecko nie będzie ciągle płakało za jedzeniem – ten aspekt jest również istotny dla rodziców, gdyż nic tak nie cieszy jak wesołe, radosne i najedzone dziecko. Ponadto, warto dodać, iż kaszka mleczno pszenna posiada dużo węglowodanów, tak więc jest to dla dziecka duża porcja dodatkowej energii. Najmłodsi uwielbiają różne smaki kaszek ( np. owocowe, czekoladowe, waniliowe), dlatego nie ma żadnych problemów z ich jedzeniem . Kaszka mleczno-pszenna ma również doskonały wpływ na układ odpornościowy dzieci. Dzięki niej są one mniej narażone na różnego rodzaju choroby i infekcje. Dziś, istnieje wiele firm zajmujących się produkcją jedzenia dla najmłodszych, tak więc rodzice na pewno nie mają problemów z kupnem różnych zupek, kleików czy kaszek. Delikatna konsystencja ułatwia przechodzenie z mleka na posiłki stałe, a różnorodność smakowa, dopasowana do wieku dziecka sprawia, że dziecko będzie chętniej jadło inne produkty w późniejszym wieku.