Woda w organizmie

Woda w organizmie

Stały dopływ świeżej wody jest warunkiem życia. Aby sprostać temu zadaniu codziennie dostarczamy organizmowi ten życiodajny płyn. Woda znajduję się w wielu produktach takich jak napoje, herbata, kawa a także w owocach oraz innych pokarmach stałych. Zadaniem naszego organizmu jest usuwanie nadmiaru dostarczonej przez z nas wody. Tą jakże ważną rolę spełniają między innymi nerki.

W organizmie człowieka wyróżnimy dwa rodzaje płynów:

  • Płyn pozakomórkowy ( większość tworzy krew - około 3 litrów oraz płyn tkankowy oraz śródkomórkowy – około 12 litrów ).
  • Płyn wewnątrz komórkowy ( jest głównym składnikiem komórek i stanowi około 25 litrów ).

Organizm człowieka do utrzymania funkcji życiowych wymaga od nas ciągłego dostarczania składników energetycznych, czyli pewnej ilości energii, która gwarantuje nam funkcjonowanie. Poza energią musimy dostarczać niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne, błonnik, wodę oraz niezbędne aminokwasy czyli aminokwasy egzogenne ( organizm nie potrafi ich syntetyzować, dlatego też muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem).

Energia pochodząca z żywności jest uwalniana w procesie oksydacji, co jest ściśle związane z pobieraniem tlenu oraz wydalaniem dwutlenku węgla z naszego organizmu. W czasie tego procesu powstaje ciepło, które wykorzystywane jest do utrzymania stałej temperatury ciała, do zachowania homeostazy wewnątrz organizmu oraz do pracy mięśni, których działanie (napięcie) jest kosztowne energetycznie.